Verslag 21 september 2017
Na een weldoende vakantie hebben we een mooie start genomen. Met toch wel een mooi aantal enthousiaste deelnemers & lesgevers. We zijn er stevig ingevlogen en zijn zowat heel Spanje doorgefietst (NW-Spanje, Duero/Ebro vallei, Mid-Spanje, Levanta en de Balearen, Andalusië & de Canarische eilanden).
Dit dmv een uitgebreide/diepgaande cursus waarin de verschillende Spaanse regio’s, druiven en andere specifiekheden aan bod kwamen. Zoals ook in het voorgaande seizoen geschiede, hebben we aansluitend kunnen genieten van een aantal witte, rosé & rode wijnen met bijhorende aangepaste gerechtjes (gaan we nader op in/foto’s).
Dank alvast voor de heerlijke geselecteerde wijnen en ook nogmaals dank voor de hierbij geserveerde tussengerechtjes, waar ik denk ieder van ons ook van heeft genoten. En als einde zoals het in elke familie betaamd… hebben we samen de afwas en afdroog gedaan en nog uitvoerig kunnen beraadslagen over de fijne avond.
Wendy
Witte wijnen:
1. Pluvium Merseguera Sauvignon Blanc
Druivensoort: merseguera, sauvignon blanc.
Streek: Levanta.
Kleur: goudgeel.
Aroma van abrikoos, tropisch fruit en meloen, citrus en witte bloemen.
Tip : lekker te combineren met een vispaëlla.
2. Viña Bandoleira 2015
Druivensoort: albariño.
Streek: NW-Spanje.
Kleur: goudgele kleur met groene nuances
Aroma van tropisch fruit, zoals ananas en mango.
Strakdroge en frisse smaak met een goede balans. De wijn is vol en heeft een lange maar zachte afdronk.
Geschikt voor aperitief, gevogelte, vis, Mediterraanse groenten stoofschotels.
Rosé wijnen:
3. Pluvium Bobal Grenache 2016
Druivensoort: 60% bobal, 40% garnacha.
Streek: Levanta.
Kleur: lichtroze.
Aroma van rijpe aardbei, viooltjes.
Zacht en fruitig, smaak van rode vruchten.
Geschikt voor wit vlees, zeevruchten en gemarineerde sardienen.
Rode wijnen:
4. Flor d’Englora Montsant DO Garnatxa 2011
Druivensoort: 100% grenache.
Streek: Catalonië.
Kleur: purperrood.
Aroma van rood fruit, kruiden en tabak.
Geschikt voor lamsbout, wildgerechten, rundvlees of harde kazen.
5. Castillo de la Gloria Navarra DO Crianza 2014
Druivensoort: tempranillo, merlot .
Houtrijping 10 maanden
Streek: Ebro vallei.
Kleur: Kersenrood.
Aroma van Rijpe braambessen, kersen, peperige tonen en vanille.
Voor mij persoonlijk Topper 1!!
Geschikt voor tapas, gegrild en of geraden vlees, lamsragout, Franse roomkazen.
6. Casa Safra Gran Reserva 2010
Druivensoort: 50% tempranillo, 30% garnacha, 20% cabernet franc.
24 maand gerijpt op Franse en Amerikaanse eiken vaten.
Streek: Catalonië.
Kleur: karmijnrood.
Aroma van bosvruchten, zwart fruit, vanille, en kruiden.
Voor mij persoonlijk Topper 2!!
Geschikt voor paella, pikante tapas, pasta bolognese, romige kazen, pizza, gegrilde kotteletten.
7. Caballo de Oro – Tempranillo Reserva 2009
Druivensoort: tempranillo.
12 maanden op vat gerijpt.
Streek: Mid-Spanje.
Kleur: kersenrood.
Aroma van pruimen, braambessen, zoethout, vanille, en cacao.
Geschikt voor tapas, entrecote met béarnaise saus, krachtige kazen, lamvlees met rozemarijn en knoflook.
8. Ursa Maior – Rioja DOCa Reserva 2012
Druivensoort: 90% tempranillo, 5% mazuelo, 5% garnacha.
16 maanden op vat gerijpt.
Streek: Rioja.
Kleur: donkerrood.
Aroma van zwart fruit, vanille, caramel, hout.
Geschikt voor rood vlees en harde kazen.
9. Pluvium Bobal Cabernet Sauvignon 2014
Druivensoort: 60% bobal, 40% cabernet sauvignon.
Streek: Levanta.
Kleur: donkerrood.
Aroma van rijpe rode kersen, pruimen, viooltjes.
Geschikt voor kaas, Aziatische gerechten en gegrild vlees.