Verslag 18 januari 2018
Onlangs hebben wij het genoegen gehad om tezamen met het wijnhuis Vila Nova kennis te maken met het prachtige Portugal.
Dit land dat 3 maal groter is dan België heeft reeds 80 wijnen kunnen produceren die met een medaille zijn bekroond.
Zij produceren niet alleen witte en rode wijnen, maar zij zijn tevens gekend van hun sublieme porto’s.
Tijdens deze degustatie avond hebben wij 7 wijnen geproefd en deze waren naar goede gewoonte vergezeld van uiterst verfijnde hapjes.
Witte wijnen:
1. Fado 2016
Druivensoort: síria, arinto en viognier.
Wijnstreek: Alentejo.
Kleur: strogeel.
Aroma van rijpe abrikoos, kruidige toetsen Intens aroma van bloemen en tropisch fruit.
Foodpairing: aperitief, lichte visgerechten.
2. Quinta Seara D’Ordens 2015
Druivensoort: 50% mavasia fina, 30% rabigato, 20% fernão pires.
6 maanden op eik gelagerd.
Wijnstreek: Douro.
Kleur: amberkleurig.
Fruitig aroma, gestructureerd, complex met hout mooi geïntegreerd in het het fruit.
Foodpairing: wit vlees, gevogelte, zeevruchten en visgerechten.
Rode wijnen:
3. Caves de Pegoes
Druivensoort: 50% Castelao, 50% Syrah
4 maanden op eik gelagerd.
Wijnstreek: Setubal Terras do Sado.
Kleur: paarsrood.
Aroma van pruim, chocolade, gebrande koffie.
Foodpairing: gegrild vlees, kaas, slaatjes.
4. Fado Tinto 2015
Druivensoort: aragonez, trincadeira, syrah.
Wijnstreek: Alentejo.
Kleur: paarsrood.
Aroma van rijp rood fruit, pruimen en zoethout.
Foodpairing: vleesgerechten, ook heel goed bij de BBQ, zachte kazen.
5. Quinta Seara D’Ordens Reserva 2015
Druivensoort: 30% touriga nacional, 40% touriga franca, 30% tinta roriz.
10 maanden op eik. Bewaar potentieel 8 jaar.
Wijnstreek: Douro.
Kleur: donkerrood.
Aroma van rijp rood fruit en hout. Veel tanninnes.
Foodpairing: geiten- en schapenkaas, krachtige en kruidige vleesgerechten.
6. Quinta Seara D’ Ordens Talentus 2012
Druivensoort: 50% touriga nacional, 25% touriga franca, 25% tinta roriz.
12 maanden op eik gelagerd.
Wijnstreek: Douro.
Kleur: donkerrood.
Aroma van rijp zwart fruit, mineraliteit. Grote bewaar capaciteit.
Foodpairing: Wild, pasta, lam, rundsvlees, geiten- schapenkaas.
7. Porto LBV
Druivensoort: touriga francesa, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca.
Wijnstreek: Douro.
LBV=Late bottled vintage. Houtrijping.
20 maanden op inox, 4 jaar op houten vaten.
Foodpairing: blauwe kaas, rood vlees, als degustief.
Deze avond was wederom uiterst geslaagd en dit dankzij de deskundige begeleiding van de heren van ons bestuur.
Hierbij nogmaals hartelijk dank aan onze chef voor de uiterst verfijnde en geraffineerde hapjes.
Danielle