verslag 21 maart 2024
SLOVENIE algemeen
Geen specifieke regio.
Er zijn 3 belangrijke wijnregio’s :
- Podravje in het noordoosten, grenst aan Oostenrijk en Hongarije.
- Primorska in het zuidwesten en grenst aan Italië.
- Posavska in het zuidoosten.
Typisch voor Slovenië is de hoge versnippering van vele kleine wijngaardeigenaren (met wijngaardoppervlakte 0.5-1 ha).Echter een wijnhuis kan meerdere wijngaarden bezitten tot samen ongeveer 13ha.
Druivenoogst gebeurt meestal handmatig.
Algemeen produceert Slovenië ongeveer 70% witte wijnen, 30% rode wijnen behalve in de regio Primorska is dat ongeveer 50/50.
Bijna alle wijnen hebben een beperkte oplage.
Wijndegustatie:
1 . Witte wijn : Marof Breg Cuvée white 2018
Regio Podravje in het wijngebied Prekmurje.
Blend: Laski Riesling, Chardonnay, Sauvignon.
Kleur: helder goudgeel.
Vrij gesloten neus –>er komen weinig aroma’s vrij.
Deze wijn heeft dus veel zuurstof nodig.
“Petrol” geur kenmerkend voor rijpere riesling.
2. Witte wijn : Edi Simcic Triton Lex 2021
Regio Primorska in het wijngebied Goriska brda.
Blend : Rebula, Chardonnay, Sauvignon.
Kan nog tot 2033 gedronken worden.
Neus: frisse zuren, groene appel zoals granny smith, peer.
Gerechtje 1: eitje gevuld met gerookte zalm, kiemgroenten, tomaatje, selder en bladpeterselie.
Dit gerechtje past bij wijn 1 en wijn 2.
Wijnen 3 en 4 zijn oranje wijnen.
De kleur ontstaat door langere tijd schilcontact tijdens fermentatie.
Eveneens bevatten deze wijnen meer tannines
Wijnen 3 en 4 zijn biodynamische wijnen.
Heel kenmerkend is de oranje kleur (vandaar oranje of appelsienwijn) en de heel specifieke neus.
Deze wijnen moeten voldoende lang ademen om aangenamere aroma’s vrij te geven.
Dit zijn ook ongefilterde wijnen.
3. Oranje wijn: Burja Bela 2018
Regio Primorska in het wijngebied Vipava-vallei.
Kleur : citroengeel
Blend : van verschillende druivensoorten.
4. Oranje wijn : Zorjan Laski Rizling 2018
Regio Podravje in het wijngebied Stajerska.
Specifiek voor deze wijn: vooraleer 2 jaar rijping op houten vaten gebeurt eerst de rijping 6 maanden in ingegraven amforen en 6 maanden in amforen bovengronds.
Kenmerkend voor amforen : amforen geven geen smaakstoffen af in tegenstelling tot houten vaten.
Monocépage : Welschriesling
Kleur : oranje
De volle druiventrossen worden gefermenteerd dwz inclusief schil, pitjes, steeltjes.
Op de labels van de wijn wordt er meestal geen jaartal vermeld. De wijn is zoals de natuur hem voorzien heeft.
De smaken en neus zijn verschillend van de standaard witte wijnen. Deze wijn heeft kenmerken van rode wijn en witte wijn, vandaar dat deze wijn bij veel gerechten past.
Gerechtje 2 : gestoofde kip met appel, augurken, kappertjes, rode sjalot, honing-vinaigrette, gekookt eitje.
Dit gerechtje past bij wijn 3 en wijn 4.
5. Rode wijn : Maodra Frankinja Alto 2017
Regio Posavska in het wijngebied Dolenjska
Monocépage : Blaufrankisch
Kleur : donkerrood, paars
Laag alcoholgehalte : 12.5%
Zeer goede, evenwichtige wijn.
Zeker 2 uur op voorhand de fles ontkurken.
6. Rode wijn : Krapez Merlot 2017
Regio Primorska in het wijngebied Vipava-vallei.
Monocépage : Merlot
Kleur : diep paars
Tannine rijke wijn.
Zeer goede , evenwichtige wijn.
Gerechtje 3 : konijnrollade met bordelaisesaus.
Dit gerechtje past bij wijn 5 en wijn 6.
We sloten de avond af met de algemene consensus : om smaken en geuren te herkennen veel oefenen!
Ingrid en Marcel