15 februari 2024
Verslag van de avond over Spanje, de streken Priorat en Montsant.
De voorzitter opent de avond en stelt twee nieuwelingen voor, Waldo en Patrick, die natuurlijk hartelijk welkom zijn.
We proeven en bespreken wijn 1 en 2, 2 witte wijnen met een bijhorend hapje, een mousse van gerookte zalm, op een toastje met mierikswortel en een klein stukje gerookte forel.
De info over de wijnen en de wijnstreken vindt u terug op de presentatie die onze voorzitter heeft gebracht. Ik geef enkel de bespreking van de wijnen mee.
Wijn 1: licht citroen geel; een toets van groene appel (grany smith), citroenzeste, onrijpe perziken, venkel, deze wijn heeft op hout gelegen, heeft een frisse smaak, met aangename zuren en een lange afdronk.
Wijn 2: strogeel, een neus van boter, maar is niet echt duidelijk, de smaak geeft ook zo een ‘vervlogen’ indruk. Deze wijn werd gedecanteerd en dat was hier beter niet gedaan. De tweede fles is niet zo lang open, en als we daarvan proeven, dan proeven we toch beter de kweepeer en de perzik, nu is deze wijn wel aangenamer om te drinken.
Onze voorzitter gaat verder met zijn presentatie, met wat info over de streek Catalonië.
Dan komt het hapje voor de twee volgende wijnen uit de keuken: een lamssaté, met aardappel, spruitjes en spek, met dijonaisesaus.
Wijn 3: een rode wijn van Montsant. Robijn/bordeauxrood, aardbei, kersen, een zekere kruidigheid in de neus. Goede tannines, mondvullend, goede afdronk, met een aangename zuurtegraad. Deze wijn wordt door de aanwezigen bijzonder gesmaakt.
Wijn 4: een rode wijn van Priorat, robijn rood, complexe neus waar zelfs een vleugje mokka, cacao, koffie, leer kan uit gehaald worden. Een echte bewaarwijn, maar we vinden toch dat hij nu al moet gedronken worden. De aroma’s zijn immers van vers fruit al doorgeschoven naar gedroogd fruit. Dus, niet bewaren, maar drinken. In de decanteerkaraf blijft veel uitgezakte tannine achter.
Na wat leuke discussies vult Luc nog aan vanuit de presentatie.
Ondertussen heeft Frank ook het derde hapje klaar: een soort kippenvink, een eigen uitvindsel en probeersel, kipfilet gevuld met pruimen en een carpaccio van rund, met wildkruiden en veenbesjes, en een rodewijnsaus.
Wijn 5: een rode wijn van Montsant. De kleur is licht robijnrood, volgens onze poster is de kleur bietrood, helder graniet. Deze wijn is 100% grenache, we ruiken iets chemisch, maar als dat is weggetrokken komen fruitige aroma’s naar boven, kersen in alle vormen en kleuren, rijpe perzik, bloemen. Een mondvullende ervaring, met een lange aangename afdronk. Gaat volgens de meeste aanwezigen het beste bij het derde hapje.
Wijn 6: een rode wijn van Priorat. Opnieuw veel donkerder rood dan wijn 5 die er naast staat. Volgens onze poster is de kleur mahonie. Hier krijg je toch direct dat kruidige, zeg maar peperige mee in de neus. Heeft heel aangename tannines, ze zijn er duidelijk maar storen niet. Dus lange afdronk en hoog bewaarcapaciteit.
En zo komen we aan het einde van deze avond/proeverij.
Ach nee, toch niet want Waldo heeft nog twee flessen mee, waar we nog even onze kennis mee kunnen uitbreiden.
2 flessen van het wijnhuis Clos Pachem, een Priorat DOQ winery.
Fles 1 van 2019, een zeer warm jaar
En fles 2, van 2020, zelfde wijn, zelfde druif, zelfde terroir, zelfde vinificatie, alleen het weer was anders, dit was een ‘normaal’ seizoen.
Je proeft inderdaad een verschil: wijn van 2019 geeft alle geuren en smaken direct af, is dus om nu, direct te drinken, niet bewaren. Terwijl de wijn van het jaar later, geslotener is, hier moet je walsen en walsen om deze wijn te ‘openen’, deze zou je ook kunnen decanteren. Bewaarwijn!!
Bedankt, Waldo, was een zeer aangename “extra”.
Veel leesplezier,
Koen