Wijnregio Frankrijk: Bourgogne – rode wijnen

Verslag 15 september 2022

Het was na de zomer voor de aanwezige leden een blij weerzien. Zoals gewoonlijk namen we ruim de tijd elkaar te begroeten en startten we de avond na het gebruikelijke academisch kwartiertje.

We wisten dat de start van 2022-2023 een bijzondere bijeenkomst zou worden gezien het voorbije jaar woelige tijden heeft gekend. Het bestuur werd hierdoor tijdens de zomer uitgedund tot één lid. Wil De Wijnneus haar bestaansrecht behouden moesten er zich nieuwe kandidaten aandienen. Dit gegeven maakte dat er naast het degusteren van de geplande wijnkeuze ook een ledenvergadering was voorbereid. Er moesten beslissingen worden genomen en knopen doorgehakt voor de avond voorbij was.

Zowel de presentatie van de Bourgognewijnen als de agenda voor de ledenvergadering werden voorbereid door Luc De Colvenaer, gesteund en geassisteerd door Patricia.Niet alleen Luc en Patricia zetten hun beste beentje voor. Ook Frank, wiens kookkunsten tot hiertoe onder de radar bleven, had zich voorbereid om ons culinair te verwennen.

De opzet van de avond was om de presentatie van de wijn af te wisselen met een thema uit de agenda van de ledenvergadering. Het maakte dat ernstige thema’s in een gemoedelijke sfeer besproken konden worden. Een succesformule.

Tijdens de presentatie werden zes bourgognewijnen gekozen van de druivenvariëteit Pinot Noir.

1e wijn: Mercurey 1er cru Les crêts 2018

  • geuren werden door velen waargenomen
  • eerder korte afdronk
  • goed gemaakt maar geen uitblinker
  • prijs te hoog
  • vermoedelijk is deze wijn over zijn hoogtepunt en wordt best niet langer dan een jaar bewaard

2e wijn: Meursault 2018

  • geuren herkenbaar, fris
  • nog veel tannine
  • smaak herkenbaar, enkelen waren van mening dat de tannines nog te veel overheersen
  • heeft nog veel potentieel, bewaartijd 5à10 jaar

Werd gepresenteerd bij een verrukkelijke Boeuf Bourguignon.
Beide wijnen passen bij het gerecht. Het merendeel van de aanwezigen gaf de voorkeur aan de Meursault 2018 

3e wijn: Savigny-Les-Beaune 2018

  • aangename evenwichtige wijn
  • mooie rijping
  • nog potentieel

4e wijn: Côte de Beaune 2018

  • vol gerijpte wijn
  • kleur bijna identiek aan de Savigny-Les-Beaune 2018
  • deze wijn had iets meer diepgang
  • nog potentieel
  • voor de meesten te duur

Voor de foodparing maakten we kennis met een heerlijk bereide Franse specialiteit ‘Gevulde Bressekip met roomsaus van mosterd uit Dyon’. Van het brood werd gretig gebruikgemaakt om de bordjes schoon te vegen.
Beide wijnen waren tegenover het gerecht aan elkaar gewaagd. Er was een licht overwicht voor wijn de Côte de Beaune 2018.

5e wijn: Cuvée De La tour St-Denis les Cloupetits 2018

  • verrassende smaak
  • lange afdronk
  • klaar voor degustatie
  • geen al te lange bewaartijd meer

6e wijn: Couvent Des Jacobins 2018

  • smaak: rijpe kers, zwarte bessen
  • zachte rijpe tannine 

Voor de laatste twee wijnen werd een selectie gemaakt van zachte streekkazen. 
De voorkeur werd gegeven aan de Couvent Des Jacobins 2018 om bij de gekozen kaas te serveren.

Frank, we hebben genoten van de gerechten en besloten unaniem dat je dit nog mag doen 🙂!

Veerle