Thema-avond: kaas en wijn.

Verslag 25 januari 2012

Op 25 januari 2012 werden wij door de wijnclub de wijnneus uitgenodigd om deel te nemen aan een kaas en wijnavond.
Een avond waar we gaan kijken hoe we deze twee oerproducten het beste kunnen combineren naar smaak.
De avond werd ingezet met een lezing door de Luc Van Raemdonck.


We kennen allemaal het basisprincipe van een kaasbuffet: We bieden 25 verschillende kazen aan en daarnaast één soort witte wijn en één soort rode wijn. En dit is niet altijd passend. Sommige kazen vragen een eigen wijntype zodat de smaak niet overheerst wordt door één van beide, maar dat ze eerder complementair werken tot een harmonieuze smaak.

Kaas en Wijn zijn echte oerproducten. Van zodra de mens zich is beginnen settelen in nederzettingen is hij kaas beginnen maken. En tot op de dag van vandaag worden deze oerproducten nog steeds gegeerd.
Kaas en wijn naast elkaar zetten is op verschillende manieren mogelijk: op basis van productie methoden, op basis van smaak,…

We zouden geen wijnclub zijn als we ze niet volgens smaak zouden indelen.
We hebben de verse kazen (vooral witte kazen zonder korst) zoals Boursin, Feta, Mascarpone,etc.
Deze worden eerder aangevuld met droge levendige wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling.
Als we hiernaast een zware rode wijn gaan naast zetten , wordt de smaak van de verse kaas volledig weggedrukt en zullen we enkel nog de wijn proeven.
We hebben de Zachte Kazen (Romig tot smeuïge smaak) zoals een Brie of een Camembert of een Delice de Bourgogne. Hier gaat een Droge boeketrijke wijn complementair bij zoals Chardonnay of Viognier.
We hebben de Milde Kazen (deze hebben een hardere smaak van mild en smeuïg tot hard en sterk) vooral kazen die genoten hebben van het rode bacterieprocedé. Hier past een droge rode Boeketrijke wijn bij zoals een Merlot of Pinot Noir.
We hebben als laatste de Afsmakende kazen. Deze smaken vrij zout en zijn meestal dooraderd of zijn oude brokkelkazen. Hier past een likoreuze wijn het beste wijn bij of een rode wijn met weinig Tannines.

De kaas kan het beste geserveerd worden op dezelfde temperatuur als de wijn. Zo passen ze niet alleen samen qua smaak maar ook een stuk qua textuur.
Na de interessante uiteenzetting hadden we er allemaal zin gekregen om onze tanden in een stukje kaas te zetten en een slokje wijn te drinken.

Er werd een bord geserveerd met 8 verschillende kazen: 2 van elke smaakklasse.
Per 2 kazen werd een passende wijn geschonken.

Allereerst de verse kazen: Een” Tolko met Bieslook” en een “Geitenkaasje”. De Tolko smaakte lekker fris en het geitenkaasje had meer melkzuren zodat men een vergelijking kon maken tussen de twee kazen. De witte wijn die hierbij werd geserveerd was een Sauvignon blanc “Petit Bourgeois” van 2010 van 12,50%. Deze had net zoals de kaas een frisse smaak en hier en daar wat kleine zurige tinten wat perfect accordeerde met de kazen.
De Milde kazen waren een Camember “Le Rustique” en een Delice De Bourgogne. De Camembert was al een klein beetje uitgelopen en had een volle smeuïge smaak. De Delice de Bourgogne is een witte roomkaas. De bijpassende wijn was een Chardonnay “ Grand Marrenon” uit Luberon van 2009 van 13,50 %. Deze witte wijn heeft een rijker boeket en een vollere, rondere smaak dan zijn voorganger (Sauvignon Blanc). Hij paste nog net bij het stukje Tolko met Bieslook van de verse kazen , maar het Geitenkaasje was al haast moeilijk te smaken naast deze volle rijke wijn. De Camembert en de Delice de Bourgogne daarentegen waren heel goed passend bij deze wijn.
De milde kazen waren een Morbier (kaas uit de Jura-streek met een grijze streep in het midden. Dit is geen schimmel, maar een laagje as van houtskool) en een Herve Kaas. De Morbierkaas hadden we reeds eerder geproefd op de wijn avond rond de Jura streek. Deze staat sindsdien in mijn top 3 van mijn favoriete kazen. Hij heeft een lekkere en duidelijk aanwezige smaak zonder te overheersen. De Herve kaas is daarnaast veel sterker. De rode wijn die hiertegenover gezet werd was van Chateau Rose Vircoulon een “Saint-Emilion Grand Cru” van 2007. Deze kan met zijn zeer rijk boeket zeer goed tegenover de Morbier en Herve Kaas staan zonder de smaak van de kaas te verdringen.

De laatste kazen waren Afsmakende kazen: Een Blue Stilton (blauw geaderde kaas) en een Gorgonzola (lijkt bestoft maar is een grijze schimmel). Beiden waren lekker zout en zijn voor mij een ideale afsluiter. Voor mensen die liever afsluiten met iets zoet heb ik goed nieuws, want de likoreuze wijn die hierbij werd geschonken  was zeer lekker zoet. Een “Eduard Leiber” Pinot Gris Tradition van 2010 van 13 %.  Deze zeer zoete wijn zorgde voor balans in je mond na eerst een aangename  overrompeling van zout.

Het spel van zoet, zout, smeuig, romig, zurig, boeketrijk en smaakvol was een interessante beleving en heeft mijn beeld op een kaasbordje toch wel veranderd. Bij mijn volgende kaasbuffet zal ik de kaas en de wijn beter op elkaar proberen af te stemmen.  
Deze kaas en wijnavond was een aanrader van formaat, de afwezigen hadden ongelijk!

Bram Van Beeumen

De geproefde wijnen: