Verslag 26 januari 2017
Deze info avond was zoals verwacht wederom een schot in de roos. De heren van ons verslankt bestuur wisten ons weer te boeien met hun vertelkunst en expertise in dit domein.
De geproefde wijnen:
De geschiedenis van de schuimwijnen.
In de 7e eeuw stichtten de benedictijnen een abdij in Saint Hilaire. Het was blijkbaar daar dat een monnik ontdekte hoe een mousserende wijn kon gemaakt worden. De eerste – brut- was geboren.
Blanquette de Limoux
Hierbij kunnen wij de volgende onderverdeling maken :
-AOC Blanquette de Limoux
-AOC Blanquette Méthode Ancestral
-AOC Crémant de Limoux
-AOC Limoux Blanc
-AOC Limoux Rouge
De meest voorkomende druiven zijn hier de Mouzac, Chenin blanc en Chardonnay .
AOC Blanquette Méthode Ancestral
Deze vinificatiemethode bestaat erin met één enkele gisting een schuimwijn te bekomen.
Tijdens het proces wordt er geen liqueur de tirage noch liqueur de dosage toegevoegd. Deze oude methode wordt rurale of ancestrale genoemd.
Voorbeelden hiervan zijn de Clairette de Die en Blanquette de Limoux.
Crémant
Crémants worden net zoals de champagnes volgens de méthode traditionelle gemaakt.
De term Crémant is door de Franse wetgeving beschermd.
Wij kunnen de volgende soorten onderscheiden:
– Crémant d’Alsace
– Crémant de Bourgogne
– Crémant de Loire
– Crémant de Limoux
– Crémant de Bordeaux
– Crémant de Jura
– Crémant de Luxembourg
Clairette- Clairette de Die
Deze is een lichtzoete champagne en wordt geproduceerd in het Rhônedal en bestaat uit minstens 75 % muskaatdruiven.
Cuvée
Deze wijn is afkomstig van de eerste persing van de hoogste kwaliteit. De gebruikte druiven zijn Chardonnay en Pinot noir.
Champagne
De belangrijkste druivenrassen zijn de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay .
De bodem is rijk aan kalk. Reims is de officiele hoofdstad, waar veel champagnehuizen gevestigd zijn.
Het Champagne gebied bestaat uit vier subgebieden:
– Montagne de Reims
– Vallée de la Marne
– Côte de Blancs
– Côte des Bar- goedkopere champagnes komen vaak uit dit gebied
Wijngaardclassificatie
Hier onderscheiden wij de Grand Cru – Premier Cru-Niet geklasseerde dorpen en wijngaarden.
Champagne types:
Deze kunnen geklasseerd worden volgens:
– suikergehalte
– assemblage
– het etiket : de registratiecode op het etiket geeft aan wat de aard van het bedrijf is.
– benaming :
– Millésimé- alleen in uitzonderlijk goede oogstjaren
– Prestige champagne- bv Dom Pérignon
– Rosé Champagne
– Blanc de blancs
– Blanc de noirs
Naast deze interessante theoretische uitleg mochten we natuurlijk ook al dit lekkers degusteren en dit vergezeld van uiterst verfijnde hapjes.
Wij proefden:
– Champagne Duval Leroy
– Blanquette de Limoux
– Crémant de Loire
– Cuvée Crochet
– Chardonnay brut
– Clairette de Die.
Bij deze nogmaals hartelijk dank aan de beide heren van ons bestuur voor de geweldige avond .
Daniëlle