Verslag 20 april 2023
Vanavond hebben we het over enkele Elzas-wijnen.
De voorzitter verwelkomt twee nieuwe gezichten, Yvo en Reinhout, die vanavond eens komen kijken.
Leuk om nieuwe gezichten te zien, maar we missen toch wel verscheidenen maanden de oude gezichte, wat spijtig is.
We beginnen met te proeven, en meteen wordt er een cremant naast de eerste witte wijn gezet.
De Crémant d’ Alsace Brut Rosé, een schuimwijn met een neus van aardbei en framboos, wordt naast de Gewurztraminer Grand Cru Steingubler van 2019 gezet. Dit is een bio-wijn, strogeel met een uitgesproken neus van honing. Deze wijn heeft 12 maanden op 100 jarige eiken vaten gelegen, gene kattepis dus.
Bij deze wijnen komt onze chef-kok met een hapje van asperges op een botersausje met grijze garnaaltjes. Super!
Dan volgt wat uitleg over de druivensoorten die we geproefd hebben, en wat uitleg over de streek, de Elzas.
Nu volgen de twee volgende witte wijnen:
de edelzwicker, een bio-wijn van 19 tegenover de sylvaner van 20, eveneens een bio-wijn.
Hier krijgen we als hapje, asperges met gerookte paling met een vinaigrette van rode ui en waterkers, mmm lekker. Er volgt een hele discussie over welke wijn er nu het best bij dit hapje past, maar de meningen blijven verdeeld. Dat is smaak, hee
Onze voorzitter geeft nog wat verder uitleg over o.a. de geschiedenis van de Elzas en de wijnbouw daar, en de geproefde druivensoorten worden ook weer even toegelicht.
Laatste proeverij gaat over de riesling, vieilles vignes van 19, een 100% riesling die dan ook écht naar riesling ruikt, dus een beetje chemie, een beetje de haven van Antwerpen, en die zetten we naast de muscat 20, wat mij betreft een prachtige afsluiter.
Als laatste hapje voor deze avond presenteert onze chef-kok ons “surf en turf” van kip en kabeljauw met een saus om je vingers bij af te likken, daar gaat de ‘fles’ nog goed van rond voor wat extra.
Ook hier weer verdeelde meningen over welke wijn nu best bij het hapje past.
De voorzitter eindigt met wat verdere uitleg over de geproefde druivenrassen.
Als nieuwsje weet hij te vertellen dat we in 2019 reeds deze presentatie kregen, ietwat aangepast, en uiteraard met andere wijnen toen.
Uitsmijter van de avond is de uitnodiging voor ons Elzas-weekend.
We zijn er klaar voor!
Koen