Primitivo & Zinfandel

Dezelfde? Ja of nee?

Verslag 18 januari 2024

Proef 1 <> Proef 2

1: Limerick Lane Zinfandel 2020 (Limerick Lane – California – Sonoma County)
2: Wente Beyer Ranch Zinfandel 2021 (Wente – California – Livermore Valley)

Kip/eend met appelsiensaus

Wijn (1) heeft 17 maanden gelagerd. De kleur van beide wijnen is intens. Wijn (2) is ietwat lichter, een mogelijke verklaring hiervoor is zijn jongere leeftijd. Over de precieze aanduiding van de kleur van beide wijnen lopen de meningen uiteen: sommigen houden het bij robijnrood (met paarse tinten), anderen spreken van kersrood. Terwijl iedereen toch weet: “le goût et le couleur ne se discute pas”…

Wijn (1) mag nog tot 2027 worden bewaard. Het is een monocépage Zinfandel. Hij heeft een alcoholgehalte van 15% (dit kan bij Zinfandel zelfs tot 17% gaan!). De fijne neus bevat: hout, rokerig, vanille, rode bessen, donkere kersen. De smaak gaat van rijpe kersen tot aardbeien. Deze wijn wordt beoordeeld als erg evenwichtig. Een aanrader voor wie niet over de prijs valt (€43,35)
Wijn (2) is wranger – ook jonger. Het is een cépagewijn: het is een blend, die voor 80% uit één druif (in dit geval Zinfandel) bestaat. De wijn heeft een alcoholgehalte van 14,5%. Hij is iets kruidiger dan (1), peper en bosbessen klinken door in de geur. De smaak is zacht en fruitig – de wijn heeft een heerlijk lange nadronk.

Franks hapje bij deze wijnen: kippenbout, gelardeerd met spek (uiteraard) – appelsiensaus – pomme duchesse. Wijn (1) beleefde een romance met dit fijnbesnaarde gerecht. 1. Ouderdom (p. 2): De druivenranken van de Zinfandel zijn minstens 100 jaar oud.

2. Commercieel (p. 3): In California heeft men in de gaten, dat “Primitivo” meer ontzag inboezemt dan “Zinfandel”. Een betere reputatie betekent een hogere verkoopprijs. Bijgevolg herdopen nogal wat Californische wijnhuizen hun Zinfandel tot Primitivo.

3. Traditioneel (p. 12): “Tussen glooiende graanvelden en olijfboomgaarden zie je al de eerste kegelvormige, ronde kabouterhuisjes. De trulli waren de typische witte kalkstenen woningen van arme boeren. Een ronde constructie met daarbovenop een zelfdragend kegelvormig dak. Simpel en stevig. Er kwam geen cement aan te pas, alleen losse stenen.” (Creten, J. (2023) Niet te missen in Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Geraadpleegd op 14 februari 2024 via Niet te missen in Puglia, de hak van de Italiaanse laars | VAB-Magazine)

4. Vermout (p. 13): “Vermouth is een versterkte wijn op smaak gebracht met diverse droge ingrediënten Het woord “Vermouth” komt van het  Duitse woord voor alsem “wermut”, één van de kruiden in deze drank. De moderne versies van de drank werden voor het eerst geproduceerd rond de late 18e en vroege 19e eeuw in Italië en Frankrijk. Vermouth werd geconsumeerd als een geneesmiddel tot laat in de 19e eeuw. Toen werd het een belangrijk ingrediënt in veel van de eerste, klassieke cocktails, zoals de martiniWijn wordt gebruikt als basisingrediënt voor Verrnouth. Elke fabrikant voegt extra alcohol en een gepatenteerde mix van droge ingrediënten, bestaande uit aromatische kruiden en wortels aan de basiswijn toe.” (Verleye, F. (s.d.) Vermouth. Geraadpleegd op 14 februari 2024 via Vermouth | Wijnkennis)


Proef 3 <> Proef 4

3: Girard Winery Old Vine Zinfandel 2015 magnum (Girard Winery – California – Napa Valley)
4: Tormaresca Neprica Primitivo IGT 2022 (Tormaresca – Italië – Puglia)

Ruggebraad met zuiderse ratatouille en Griekse pasta

Wijn (3) Is robijnrood. Opvallend: op de fles wordt gewag gemaakt van “1% Mourvèdre”… Dit snuifje Mourvèdre wordt toegevoegd omdat deze druif heel veel tannines heeft, waardoor de bewaarkracht van de wijn enorm toeneemt. De geur is erg rijp, de wijn bevat zeer veel aroma’s (kers, chocolade, rokerig, peper, tabak, bosbes, braambes, pruim, koffie). De syllabus geeft aan dat deze wijn “zijdezachte tannines” heeft. Dat lijkt ons een contradictio in terminis. De enige logische verklaring die we ervoor vinden, is de respectabele leeftijd van de fles. Hierdoor worden de tannines die overduidelijk aanwezig zijn, verzacht. Er gingen ook stemmen op, of het niet beter ware geweest om deze wijn te laten duelleren met wijn (1).

Wijn (4) kleurt violet. Een pleiade aan aroma’s overvalt je bij het walsen: aalbes, framboos, zwarte kersen, pruim, viooltjes, zoethout. De wijn heeft een lange afdronk. 

Franks hapje bij deze wijnen: gerookt varkensgebraad met zuiderse groenten, op smaak gebracht met tiki massala (een Indische kant-en-klare saus). Wijn (3) overheerst te zeer. Wijn (4) gaat er uitstekend mee samen.


5. White Zinfandel (p. 25): In tegenstelling tot wat de naam insinueert, is dit een roséwijn met een uitstekende reputatie.

6. Gobelet-methode (p. 27): De wijnranken worden niet als klimplant opgebonden, maar wel gesnoeid als “laagstamboompjes”.


Proef 5 <> Proef 6

5: Tormaresca Torcicoda Salento IGT 2021 (Tormaresca – Italië – Puglia)
6: Cantina Sava Primitivo 2020 Ritardatario (Cantina Sava – Italië – Puglia, D.O.P. Primitivo di Manduria

Lamsstoofpotje met wortelgroenten

Wijn (5) zware cassissmaak
Wijn (6) erg gebalanceerd.

Dit derde rondje bevatte de toppers van de avond. Erg krachtige wijnen met volle smaak. Wijn (5) werd houtgelagerd en dat proeft men ook. Vreemd is het, dat daarover met geen woord wordt gerept in de lijst “Aroma smaak” (p. 29)
Franks hapje bij deze wijnen: lamsstoofpotje met Marokkaanse kruiden, honingraap, aardperen en naast de hartige groenten ook een fijne selectie zoete (gedroogde) vruchten. Goede wijn behoeft geen krans. Fijne hapjes stappen mee in deze dans.

Algemeen 

De 6 geserveerde wijnen kunnen hun mannetje staan. Dat het stevige wijnen zijn, ligt ook aan het feit dat ze een hoog alcoholgehalte hebben. De 6 wijnen zijn nauw verwant aan elkaar. “Kers” komt bij elke wijn terug. De meeste wijnen zijn monocépage. Het verschil ligt aan de terroir. Bij wijn (1) is de prijs-kwaliteit buiten proportie. Wijn (3) heeft net iets te veel “hout”. Wijn (4) is een topwijn voor zijn prijs.

Applaus voor kok Frank!

Frank (Mannaerts)