Syrah-shiraz in diverse wijnlanden en regio’s

Verslag 21 oktober 2021

Eindelijk konden we met de club nog eens een proefavond organiseren. De opkomst was iets lager dan verwacht maar dat kon het enthousiasme niet drukken. Er werden 7 wijnen geproefd met als thema de syrah-druif.

De geproefde wijnen:

1. Terroirs 2018


Druivensoort: 100% syrah
Streek: Pays d’oc, Frankrijk

Kleur: zalmkleur
Aroma in de neus: aalbessen, framboos, aardbei en een lichte
kruidigheid.
Aroma smaak: lange afdronk met bloemige aroma’s

Foodpairing: lente- en zomerslaatjes met (eventueel gerookte) kip, kalkoen of zalm. Te degusteren bij pizza of paella.

2. Lalaurie 2014

Druivensoort: 100% syrah
Streek: vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrijk
14 maanden op Franse eiken vaten

Kleur: granaatrood
Aroma in de neus: vanille met geconcentreerd rood fruit, ondersteund door peper.
Aroma smaak: fluweelachtige tannine. Lange afdronk

Foodpairing: rood vlees, wild, eend en kazen.

3. Selverello 2016 Cortona DOC


Druivensoort: 100% syrah
Streek: Toscane (cortona), Italië
6 maanden op eiken vaten

Kleur: helder robijnrood
Aroma in de neus: zwart en rood fruit, vanille, chocolade.
Aroma smaak: elegante tannines, zoetzure kersen. Lange afdronk.

Foodpairing: alle soorten vlees, wild en kaas.

4. Queulat ‘Shiraz’ Gran Reserva 2016


Druivensoort: 100% shiraz
Streek: Maipo valley, Chili
14 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten

Kleur: diep paarsrood
Aroma in de neus: zwart fruit, pruimen en zwarte chocolade.
Aroma smaak: de smaak is stevig, complex en kruidig.

Foodpairing: allerlei soorten wild en gevogelte zoals kwartel, duif of fazant.

5. Escorihuela gascón Gran Reserva Syrah 2017


Druivensoort: 100% syrah
Streek: Mendoza, Argentinië
12 maanden op Franse eiken vaten, 12 maanden flesopslag

Kleur: diep violette kleur met robijnrode reflecties.
Aroma in de neus: vers rood fruit zoals pruimen en bosbessen, kruiden en paprika’s en gerookte tonen.
Aroma smaak: specerijen en kruiden zoals tijm.
Lange fruitige afdronk.

Foodpairing: rood vlees en stoofschotels. Oude kaas.

6. Lindemans Bin 50 Shyraz 2019


Druivensoort: 100% shiraz
Streek: zuidoost Australië

Kleur: paarse kleur
Aroma in de neus: bessen, bramen en kruiden.
Aroma smaak: kersenjam, wilde bessenjam of donkere pruimenjam

Foodpairing: BBQ-gemarineerde varkensribbetjes, spiesjes van rundvlees en groenten of T-bone steaks.

7. Bradgate Syrah 2015

Druivensoort: 100% syrah
Streek: Stellenbosch, Zuid-Afrika
9-16 maanden op oude Franse eiken vaten

Kleur: robijnrood
Aroma in de neus: kruidige neus met zwarte peper, rijpe pruimen, florale tonen, bessen.
Aroma smaak: stevige structuur, rijpe tannines en tonen van rijp zwart fruit in de afdronk.

Foodpairing: rund, lam, spicy, oude & harde kaas.