Thema-avond “Welke kazen met welke wijnen?”

Verslag 23 januari 2008

Met enige trots mochten we 22 deelnemers verwelkomen op onze eerste activiteit. Vooraleer de spreker van wal stak werd in het kort meegedeeld wat de filosofie is van de kersverse wijnclub “de WijnNeus”. Het werd duidelijk dat de club een “open huis” wil zijn voor iedereen die interesse heeft in alles wat met wijn te maken heeft. De club heeft de intentie om te groeien, kostendekkend te werken en activiteiten te organiseren die de leden kunnen aanspreken en die betaalbaar blijven. De activiteiten zullen plaatsvinden in verschillende locaties in en rond het Antwerpse.

De spreker schetste ons daarna de drie voedingsproducten:  kaas, brood en wijn. Op zeer gestructureerde wijze werden kaas en wijn in verschillende typen ingedeeld. Voornamelijk de smaakkenmerken werden onder de loep genomen. Hieruit vloeiden dan de mogelijke combinaties. Het werd duidelijk dat in de meeste gevallen met witte wijn de beste combinaties te maken zijn met kaas. Het hoe en waarom werd schematisch voorgesteld en toegelicht.

We kregen na de uiteenzetting de kans om zeven verschillende kazen te proeven en te combineren met vier soorten wijn om alzo de theorie aan de praktijk te toetsen. Een smakelijke en voornamelijk leerrijke ervaring.

De geserveerde kazen waren:
Chèvre d’Ardenne
Verse kaas met bieslook (Tolko)
Petit brie President
Chaource
Camembert Le Rustique
Chaumes
Gorgonzola

Volgende wijnen werden geschonken:

1.  VDP du Jardin de la France – Petit Bourgeois – 2006

De Loire-sauvignon op z’n best. Zeer typische aroma’s van fris knapperig citrusfruit. Niet agressief maar aangenaam en zacht-aromatisch. Moet voor zijn grote broer de “Sancerre” niet verlegen zijn. De afdronk mag dan al wat minder lang zijn en de complexiteit iets lager, dit is een schitterend voorbeeld van een kwaliteits landwijn (VDP). Perfect als aperitief (beter dan een mindere champagne) of bij uw voorgerechten met gerookte vis of schotels met rauwkost.  Uiteraard ook excellent bij de geserveerde geitenkaas en verse kaas met bieslook.

Prijs: 6,09 euro
Verkooppunt: Via Vino

2.  Chili – Indomita “chardonnay” Reserva – 2005

Chardonnay van het rijke type.  Manueel geoogst. Schilweking op lage temperatuur gedurende 6 uur. Het gistingsproces vond plaats in Franse eiken vaten waarna de wijn 10 maanden op de lie verbleef. Het resultaat is een volle wijn met complexe aroma’s van exotisch fruit, boter en getoost brood, alles in harmonie en met een mooie structuur. Perfect droog en mooie lange afdronk. Een klassewijn die in kwaliteit niet moet onderdoen voor vele bourgognes. Kan zeker nog rijpen tot 2011 maar is nu al een wijn om van te genieten. Combineerde zeer goed met bijna alle gerijpte kazen en in het bijzonder bij de petit brie en de Chaource. Het opmerkelijke aan deze wijn was de hij bijna met al de geserveerde kazen te combineren was.

Prijs: 6,75 Euro
Verkooppunt: Via Vino

3.  Bordeaux – Côtes de Bourg – Château Galau – 2004

Côtes de Bourg (overwicht aan merlot aangevuld met cabernet sauvignon) heeft bijna altijd een verleidelijke zachtheid. Ook deze Château Galau is een evenwichtige en zachte wijn. Voldoende fruit, geen overdreven alcoholgehalte (13%) delicate houtrijping en de versmolten tannines maakten hem uitermate geschikt om te combineren met de Chaumes en de Camembert. Ook met de Chaource en in mindere mate de brie te combineren.

Prijs: 6,49 Euro
Verkooppunt: Makro

4.  Bordeaux – Cadillac – Château La Ferreyre – 2006

Cadillac is meestal een assemblage van 70% sémillon, 25% sauvignon blanc en 5% muscadelle. Deze Château La Ferreyre heeft een opmerkelijk mooie goudgele kleur niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd. De lage rendementen in de appellatie Cadillac zijn hiermee de oorzaak van. Aroma’s van honing, bloemen en citrusfruit. Een licht getooste afdronk. De zoet-zuur-balans is mooi in evenwicht. Een likoreuze wijn die werkelijk en waardig alternatief is voor Sauternes en mooi combineerde met de Gorgonzola.

Prijs: 6,94 Euro
Verkooppunt: Colruyt