Wijnregio USA: Californië

Verslag 22 januari 2013

Deze avond werd gegeven door Wino Remaut Maître Sommelier van het wijnhuis Global wineries nv Starrenhoflaan 46  2950 Kapellen.

Het programma van de avond zag er als volgt uit:
– Voorstelling van Californië
– Voorstelling van het wijnhuis Wente
– Degustatie van 8 wijnen uit Californië.

Californië is het 5de grootste wijngebied van de wereld met zijn 380 hectare aan wijngaarden. De eerste aanplant is rond 1550 met de ontdekkingsreizigers meegebracht. Vooral de clerus is belangrijk geweest in de ontwikkeling en instandhouding van de wijngaarden

In 1890 heeft de wijnluis hier ook alle wijngaarden vernield. Enkel de onderstam van de Amerikaanse oostkust was resistent en is ook hier zoals in Europa gebruikt om de nieuwe aanplant. In Chili is er nooit wortelvretende wijnluis   Phyloxera aantast geweest.
1920 drooglegging van Amerika, de kerk kreeg toestemming om nog wijn te verhandelen voor de diensten.
Waarom kan men in het warme Californië de zuurtegraad op pijl houden in de wijn? Dit heeft alles te maken met de koude Golfstroom die daar tegen de kust stroomt. Deze koude zee geeft luchtstromen, koele wind die door de vallei het land instroomt en afkoeling geeft tijdens de hitte van de dag.

De familie Wente  van oorsprong Duitsers hebben de Chardonnay druivelaar zo verbeterd dat hun stokken over gans Californië als standaard zijn aangeplant. Zij zijn vorig jaar uitgeroepen als wijnmaker van het jaar.

Als men in Californië spreekt over een monocépage is 85% van de fles wat op het etiket staat en 15% mag van andere druiven komen. In Frankrijk en Duitsland moet dat 100% zijn.

De geproefde wijnen:

Morning Fog Chardonnay, Wente
Riva Ranh Chardonnay, Wente
Sandstone Merlot, Wente
Reliz Creek Pinot Noir, Wente
Beyer Ranch zinfandel, Wente
Old Vine Zinfandel, Girard Winery
Charles wetmore Cabernet Sauvignon
Nth Degree Cabernet Sauvignon

Wij hebben dan uitvoerig geproefd van de zeer lekker wijnen die soms verrassend uit de hoek kwamen. Een geslaagde avond die we niet snel gaan vergeten. Bedankt  Wino.

Het 3de weekend van september is het grote proeverij bij Global wineries nv  Starrenhoflaan 46 2950 Kapellen waar we vriendelijk zijn op uitgenodigd.

Jacques