Wijnuitstap 3 juni 2017

Wijndomein Entre-Deux-Monts van Martin Bacquart

Onder een waterzonnetje verzamelden 16 wijnneuzen op het wijndomein van Entre-Deux-Monts.

Op het terras konden we eerst genieten van een kopje koffie of thee. Daarna arriveerde onze gids en volgde een rondleiding op het domein. Hij vertelde heel geanimeerd over het ontstaan en de werking van het bedrijf.
Entre-Deux-Monts is geen biologisch wijnbedrijf maar probeert zo veel mogelijk milieuvriendelijk te werken. Zo planten zij streekeigen hagen en houtkanten om de biodiversiteit te bevorderen. De gids toonde ook dat er op elk stuk van de wijngaard, die verspreid ligt over verschillende hellingen, een vogelkast voor valken werd geplaatst. Tussen de wijnranken wordt gras gezaaid om de erosie tegen te gaan. Maar het gras neemt ook vocht weg waardoor de wijnstokken gedwongen worden om dieper te wortelen.

We kregen ook uitleg over het opbinden en snoeien van de wijnranken. Daarna volgde we de gids naar de vinificatieruimte waar de wijnen worden gemaakt. We kregen uitleg over de verschillende machines die gebruikt worden voor het ontristen, persen, de inoxen vaten voor de lagering… Na het vragenrondje werden we in de verbruiksruimte verwacht voor een proeverij en een film die meer uitleg gaf over het domein en de productie van de wijnen.

We dronken volgende wijnen:
– Wiscoutre, méthode traditionelle, gemaakt van chardonnay en kerner
– Pinot gris 2016, gemaakt van pinot gris, pinot auxerrois, chardonnay en siegerriebe
– Zientje, een schuimwijn gemaakt van kerner, appels en vlierbloesem.
Martin Bacquart gaf tijdens de proeverij zelf uitleg over de wijnen en zijn wijnbedrijf.

Dan was het tijd voor een Breughelmaaltijd die bij iedereen in de smaak viel. Daarbij werd naast de Pinot ook een rode wijn geschonken. Deze wijn komt niet van Entre-Deux-Monts zelf maar is een samenwerking tussen Martin Bacquaert en een Frans wijndomen. Na de maaltijd proefden we nog van de Eau devin, een versterkte wijn op basis van Kerner en pinot noir, maar die viel niet zo in de smaak .

Met een goed gevulde maag stapten we naar de stoeltjeslift Cordoba. Deze verbindt de Vidaigneberg en de Baneberg, twee zijtoppen van de Rode- en Zwarteberg. En zweeft over het domein van Entre-Deux-Monts.

Nog even terug naar het wijndomein waar we nog een glaasje schuimwijn dronken en een aantal wijnneuzen het niet konden laten om wat flessen te kopen.

Daarmee zat onze uitstap erop en trokken we tevreden huiswaarts.

Patricia